Utvärdering av Chefarns bilar!

Chefarn sålde igår sin kära Toyota Corolla från 1988! Han hade satt ut den på blocket.se för 5000 kronor, men fick 6000 för den! 3 stycken köpare skulle komma klockan 20:30. En av dem dök upp 20:10. Killen ville ha bilen och var villig att ge mig 5000 för den. Jag sa att jag ville vänta och se vad de andra var villiga att ge för den. Då erbjöd köparen mig direkt 6000 för den om jag sålde den till honom på ögonblicket. Chefarn accepterade!
Chefarn har alltså sålt sin 3e bil han ägt detta liv. Här nedan följer en kort resumé och betygsättning på de bilar han ägt...

Nissan Sunny 

Info: År: -87 Färg: Röd Hästkrafter: 69 Totalvikt: 1410 kg Längd: 435 cm



Kort resumé:
Chefarn köpte denna Nissan Sunny för 7000 kronor då han fortfarande gick på gymnasiet. Ett riktigt kap eftersom bilen gick som en klocka. Både motor, växellåda och koppling fungerade klanderfritt. Bilen gick dock inte igenom besiktningen pga usla stötdämpare. Chefarns far åtgärdade detta fel och efter det stötte Chefarn aldrig på några problem med den...förutom att det satt en avbruten nyckel i förardörren så att man bara kunde öppna bilen från passagerarsidan.
Fullkomligt fantastisk bil som startade i -25 grader Celsius utan att motorvärmaren varit igång på förhand. Körglädjen var enorm och Chefarn njöt varenda sekund bakom ratten! Accelerationen och styrkan i alla de 69 hästkrafterna lämnade mer att önska, men i övrigt var det en bil jag fortsatt skulle vilja äga. En dag ska jag åter få åtnjuta det få människor är förunnat; att cruisa genom stan i en skinande(?) röd Nissan Sunny -87!
Fotnot: Chefarn kommer aldrig att få återse the "original and best". 2005 krockade Chefarns bror Mattias med Sunnyn, i Piteå, efter att en annan trafikant i hög hastighet rammat Mattias och hans kompis. Brandkåren kom till platsen och "klippte sönder" bilen för att kunna lyfta ur dem ur den. Min bror och hans kompis klarade sig båda undan allvarliga skador.

Betyg:
Körglädje: 5/5, Fantastisk sköna säten, grym koppling och mjuk att köra. Världsklass!
Krocksäkerhet: 5/5,  Brorsan blev brutalt rammad, men klarade sig utan skador! Fantastiskt!
Prisvärdhet: 5/5, Bästa bil jag någonsin kommer att äga! Billig och skön att köra! Outstanding!
Helhetsbetyg: 5,00


Volvo 740 GL

Info: År: -88 Färg: Vit Hästkrafter: 116 Totalvikt: 1800 kg Längd: 480 cm



Kort resumé:
När Chefarn, Karinen och HEMDAN åkte till Norge hösten 2004 var behovet av en pålitlig bil stort. Veckan innan avfärd började alltså sökandet och ganska snart nosades en vit Volvo upp någonstans i Stämningsgården. Ägaren visade stolt upp sin "dyrgrip" som var pimpad med TVÅ radioantenner, något som uppenbarligen lockade de tre Norge-resenärerna för i övrigt var det inte mycket att hurra över. Hela 9000 kronor pungade de då unga och fortfarande relativt spänstiga pojkarna ut med.
Bilen tog dem sträckan Skellefteå-Fredrikstad minst 4-5 gånger och gjorde ett bra jobb, men i händerna på tre unga män utan minsta tillstymmelse till kunskap om bilar orkade den inte kämpa längre än ca 1,5 år i deras ägo. Efter en lång och ytterst plågosam dödskamp slutade den helt sonika att gå framåt av egen kraft strax före jul 2005. Grabbarna funderade länge på att knuffa igång bilen och ta chansen att bilen skulle hålla sig vaken alla de 120 milen till hemstaden i Norrland. Så blev det inte. Bilen hade bestämt sig för att inte rulla en meter till och HEDMAN, Karinen och Chefarn fick ta flyget hem istället. Kanske tur det...
En mer vanvårdad bil får man leta efter; Bilen rostade som en gammal konservburk, ingen tomgång fanns (när vi hade bilen i friläge fick vi varva den som bara attan!), pyspunktering på ett (eller var det fler?) av däcken, ljuddämparen trasig (Karinen använde, fullt seriöst, öronproppar vid en av våra mysiga turer i bilen), något slags elfel gjorde att CDn inte gick att använda. Listan kan göras oändligt lång, men jag nöjer mig med dessa fel... Karinen kanske kan komplettera med övriga fel om han kommer ihåg?

Skroten i Norge fick till slut det tvivelaktiga nöjet att ta hand om det stackars eländet och för besväret fick de tre svenskarna betala 600 NOK. Rest in peace...

Betyg: 
Körglädje: 2/5
Krocksäkerhet: 3/5 (klarade oss utan incidenter, men det är en stor bil och det satt säkra chaufförer bakom ratten)
Prisvärdhet: 3/5 Bilen gjorde väl vad den skulle och förtjänade bättre behandling!
Helhetsbetyg:  2,66/5,00


Toyota Corolla GTi

Info: År: -88 Färg: Svart Hästkrafter: 115 Totalvikt: 1520 kg Längd: 410 cm


Kort resumé:
Chefarn köpte bilen i alldeles för stor iver och fick strax efter affären bittert ångra sin usla investering. Eriksson verkar ha en stor förkärlek till bilar som är svåra att ta sig in i. Ett bedrövligt installerat fjärrlarm gjorde att passagerardörren inte gick att låsa upp från utsidan. Fjärrlarmet fungerade INTE ALLS på förardörren. Bilen rostade likt ovanstående bil och när ena sidorutan till baksätet helt plötsligt bara lossnade en dag hade känslan av att ha blivit lurad peak:at!
Bilen läckte in vatten från taket (väldigt lite men ändå!), hade sämre än usla däck (både sommar- och vinterdäcken), och efter ett par månader rök båda ljuddämparna. Nu kommer dagens fråga: På bilen satt det två fina extraljus framme vid grillen. Tror ni att de fungerade? Jag ger er det uppenbara svaret: NEJ!
Obeskrivligt tungstyrd, körd över 30 000 mil och en massa onödiga prylar som installerats i bilen (bl a en "färddator" som, hör och häpna, INTE FUNGERADE) gör att jag med stor lättnad kan konstatera att jag fått den såld.
Så här gick det till: Chefarn lade ut den på blocket.se för 5000 kronor och hoppades att någon skulle komma med ett bud. Redan dagen efter blev Chefarn till sin stora förvåning nedringd av åtminstone 15-20 personer som blivit intresserade.
3 potentiella köpare bestämde sig för att komma klockan halv 9 samma kväll och Chefarn började hoppas på att han skulle få det han begärt i annonsen. Redan klockan 20:10 dyker den första intressenten upp och provkör rishögen. Efter provturen anmäler han sitt intresse, men Chefarn meddelar att han vill avvakta och se om de andra två köparna kommer att vara redo att bjuda mer för den. Killen som just provkört erbjuder mig då 6000 kronor om jag lovar att sälja den till honom. Chefarn överlade med sig själv och kom fram till att de andra nog inte kommer att bjuda mer än 6000. Han säljer den för 6000 och går hem för att vänta på att de andra två ska ringa. Men det gör de inte och de dyker inte heller upp! Chefarn jublar av glädje när han inser vad som hade kunnat hända om han inte tagit budet på 6000 kronor. Han som köpte bilen hade ju då kunnat börja pruta istället! Kanon!

Nu har jag kanske smutskastat bilen för mycket. Den gick ju trots allt ganska bra i motorn och startade i alla väder. Men alla småfel (och de lite större) kändes alldeles för störande för att jag skulle vara nöjd med den...
Kuriosa: När jag skulle byta olja för ca en månad sedan fick han hjälp av Idas systers sambo Simon. När han öppnade oljebehållaren för att tömma den på innehållet konstaterade han: "Du har INGEN olja!"
Ungefär 3 dl svart vätska rann ut från behållaren vilket är åt h**vete för lite! Simon undrade hur bilen överhuvudtaget fortfarande kunde rulla...

Betyg:
Körglädje: 2/5, Tungstyrd, högljudd och svårintaglig! Stort plus för farthållaren dock!
Krocksäkerhet: 1/5, Liten och lätt med bedrövliga däck!
Prisvärdhet: 0/5, Köpte den alldeles för dyrt, speciellt med tanke på alla fel som dök upp!
Helhetsbetyg: 1/5

Nu är Chefarn på jakt efter en ny bil! Denna gång tillsammans med en bilkunnig till hjälp! Välbehövligt!

Over and out!


Kommentarer
Postat av: Ida

Du är så söt gulle! Och riktigt störd... =)
Puss!

2007-11-16 @ 08:18:21
Postat av: Anonym

hahahahaha

2007-11-18 @ 00:02:35
Postat av: Iversigrid

I like the site. Shame about the problems with the guestbook.

2010-05-07 @ 13:37:05
URL: http://iversigrid.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0